• darkblurbg

Data Experts worstelen met de organisatie van Data en Technologie

Gepubliceerd op: 25-06-2018

Met de organisatie van een kennissessie over de balans tussen Data Governance en Technologie op 21 juni jl. hebben Information Builders en Data Kitchen een onderwerp aangesneden dat volop leeft in de data wereld. Dit bleek niet alleen uit de vele aanmeldingen voor deze sessie maar ook uit het grote aantal praktijkvragen uit het publiek.

In het fraaie Penthouse op de 40e verdieping van de Haagse Toren met een 360 graden birds eye view op de stad, vond de eerste gezamenlijk kennissessie plaats. Data Kitchen trapte af met een toelichting op Data Governance en het belang daarvan voor het succes van organisaties. Zo is wel berekend dat 75% van de organisaties gemiddeld 14% omzet laten liggen door slechte data*. Ze missen niet alleen kansen, ook in de dagelijkse operatie wordt er een forse prijs betaald voor het gebruik van slechte data. Denk aan facturen die niet kloppen, rapportages die elkaar tegenspreken en de tijd die men moet besteden aan zoeken naar en corrigeren van data. Ovum Research schat in dat bedrijven zo’n 30% van hun omzet inleveren door lage Data Quality**.

Data Governance zorgt ervoor dat data gemanaged wordt en het kenmerk van Data Governance is Shared Decision Making: Alleen op die manier kunnen de traditionele data silo’s die in veel organisaties bestaan doorbroken worden. Data Kitchen hanteert daarbij het raamwerk van The Data Management Association International (DAMA). Dit raamwerk is een centraal onderdeel van de Data Management Body of Knowledge van DAMA (DAMA-DMBOK). Hierin zijn 10 kennisgebieden opgenomen waarbinnen data gemanaged moet worden. De afstemming tussen het Data Management van deze kennisgebieden noemen we Data Governance.

Een Data Governance plan maken is één ding, dit tot uitvoer weten te brengen is heel wat anders. Hier bewijst de technologie van Information Builders haar waarde. Veel organisaties hebben nu eenmaal te maken met een bestaande IT architectuur. Die kan of wil men begrijpelijkerwijs niet van het ene op het andere moment veranderen. Information Builders is een grote Amerikaanse Speler op het gebied van Data Integratie, Data Integriteit en Data Intelligence. Omdat Information Builders wereldwijd duizenden klanten heeft met miljoenen gebruikers hebben zij voor vrijwel elk kennisgebied uit de DAMA-DMBOK robuuste oplossingen ontwikkeld zonder dat de gehele architectuur op de schop moet.

De combinatie van een gedegen Data Governance Roadmap en de mogelijkheden die de technologie biedt, bleek voor veel deelnemers een eye opener. De levendige discussies over de cases uit de praktijk liepen naadloos door tijdens de borrel. En uiteindelijk geldt voor Data Governance hetzelfde als voor het prachtige uitzicht tijdens de borrel: Het gaat om een 360 graden beeld. Een 360 graden beeld van de klant maar zeker ook van de eigen organisatie. Pas dan kunnen mensen, processen en technologie zo ingezet worden dat data ook daadwerkelijk een asset is.    

 

 

 

*Bron: Experian Data Quality Survey

**Bron: Young, Herb. “Garbage In, Garbage Out: The real Cost of Poor Customer Data”, Marketing in Color, April 2015